Jäsenkyselyn tuloksia
Toteutimme aiemmin perinteisen Sociuksen jäsenkyselyn, johon saimme runsaasti vastauksia. Kiitos siitä! Seuraavaksi esittelemme yleisellä tasolla, mitä palautetta olemme saaneet ja millä tavalla otamme sen huomioon. Myös palautteet, jotka eivät ole esim. luottamuksellisuussyistä tässä listassa, on huomioitu ja käsitelty.
Sociuksen toimintaa koskeva palaute:
Palaute: Sociuksen hallituksen ja yhteiskuntatieteiden laitoksen välisistä palavereista ei tällä hetkellä tiedoteta ollenkaan. Olisi mukava, jos siellä keskustelluista asioista tiedotettaisiin jäsenistölle, niin tulisi ilmi että palaute on otettu huomioon.
Miten vastaamme: Teemme jatkossa palavereissa keskusteluista asioista yhteenvedon, jonka jaamme Sociuksen viestintäkanavissa.
Palaute: Olisi kiva jos Socius viestisi aktiivisesti muuallakin kuin Instagrammissa, sillä kaikki eivät käytä sitä.
Miten vastaamme: Socius kiinnittää jatkossa enemmän huomiota siihen, että Instagramin lisäksi viestintä olisi aktiivista myös telegram-ilmoituskanavalla. Isoimmista asioista pyritään tiedottamaan myös sähköpostilistalla ja Viva Engagessa. Suosittelemme kaikkia jäseniä kuitenkin seuraamaan joko Instagramia tai Telegramia, niin ette jää vahingossa mistään paitsi :)
Linkki telegram-ilmoituskanavalle:
t.me/+XWd4HBZPBhJjODQ0
Palaute: Etä- ja aikuisopiskelijoilla on haasteita osallistua nykymuotoiseen järjestötoimintaan asuinpaikkakunnan ja perhe- sekä työvelvoitteiden vuoksi. Opintojen kanssa jää helposti yksin. Vertaistuen puute lisää yksinäisyyttä ja hankaloittaa opinnoissa etenemistä, kun opiskeluihin liittyviin asioihin ei löydy helposti juttukaveria.
Miten vastaamme: Etä- ja aikuisopiskelijoille perustetaan oma vapaamuoinen keskusteluryhmä telegrammiin. Linkkiä jaetaan tutor-ryhmien kautta sekä mahdollisesti muissa viestintäkanavissa. Ryhmässä voi vapaasti rupatella vaikka perheestä, työstä ja opiskelusta niiden yhteensovittamisen haasteista. Ryhmä tarjoaa myös mahdollisuuden rupatteluun kurssien asioista ja ryhmätyöryhmien etsintään. Ryhmässä voi myös sopia vaikka tapaamisia tai lounastreffejä tai järjestää muuta ryhmäläisten näköistä toimintaa.
Etäopiskelijat voivat myös perustaa Sociuksen kerhojen sisälle omia kokonaan etänä tapaavia ryhmiään (esim. kirjakerhossa on etäryhmä).
Jos teillä on muita ideoita, miten aikuisopiskelijoiden yhteisöllisyyttä voidaan edistää, otamme ehdotuksia mielellämme vastaan :)
Palaute: Sociukselle toivotaan erilaisia kerhoja (esim. lenkkeily).
Miten vastaamme: Kannustamme kiinnostuneita jäseniä perustamaan omia kerhoja Sociuksen sisälle. Mukaan tarvitset vain samasta asiasta kiinnostuneen kaverin ja kokeilumieltä! :) Kun päätät perustaa kerhon, ilmoita siitä meille jotenkin (vaikka telegramissa, säpolla tai ig-diressä, kunhan viesti tulee perille). Siten pysytään hallituksena perillä kerhotoiminnasta ja tiedetään mainostaa teidän toimintaa meidän virallisissa kanavissa. Tsekatkaa toki myös isyyn kerhot (niillä on esim. lenkkeilykerho!), mikäli poikkitieteellinen toiminta kiinnostaa :)
Eli yksinkertaistettuna Sociuksen sisäisen kerhon perustaminen menisi näin:
1. Sinä ja ystäväsi Liisa haluaisitte virkata yhdessä muiden sociuslaisten kanssa, joten saatte idean virkkauskerhosta.
2. Laitatte kerhoideasta Sociuksen hallitukselle viestiä, ja hallitus innostuu ihanasta ideasta!
3. Perustatte kerholle oman viestintäryhmän tapaamisten ja muun toiminnan suunnittelua varten.
4. Hallitus mainostaa (teidän suostumuksella) teidän ihanaa virkkausryhmää <3 jokaisessa Sociuksen viestintäkanavassa.
5. Toiminta lähtee käyntiin ja mietitte ensimmäistä tapaamispaikkaa. Helppoja paikkoja ovat esim. Socius-huone ja Studentian kappeli. Kappelin varaamiseen saatte tarvittaessa apua hallitukselta. Voitte myös tavata kokonaan etänä esim. teamsin välityksellä, mikäli kerholaiset niin haluavat.
6. Jäsenet innostuvat kunnolla virkkaamisesta, ja alatte miettiä materiaalikustannuksia. Laitatte viestiä hallitukselle, ja hallitus selvittää voisiko se tukea kerhonne toimintaa jollain tavalla rahallisesti tai saada materiaaleja lahjoituksina.
7. Toiminta jatkaa pyörimistä omalla painollaan. Äänestätte sopivista tapaamisajoista ja juttelette niitä näitä virkkauksesta kerhonne ryhmässä. Mikäli kysymyksiä herää, laitatte hallitukselle viestiä.
8. Muistatte noudattaa kerhotoiminnassa toverillisia arvoja, niin kaikilla on kivaa ja jokainen tulee kuulluksi ja nähdyksi <3
Palaute: Toivotaan lisää isoja bileitä ja lisää matalan kynnyksen päihteetöntä ja hyvinvointia lisäävää toimintaa. Konkreettisina ideoina mainitaan esimerkiksi jooga ja kokkailu.
Miten me vastaamme: Pyrimme jatkossakin järjestämään monipuolisesti erilaisia tapahtumia, jotta jokaiselle olisi jotain. Erityisesti yhdenvertaisuustoimikunta on ottanut koppia matalan kynnyksen edullisen ja päihteettömän toiminnan järjestämisestä. Ehdotukset laitetaan ylös ja selvitetään, josko niiden järjestäminen onnistuisi :)
Yhteiskuntatieteiden laitokseen, opiskeluun ja tiloihin liittyvät palautteet (käsitelty myös palaverissa laitoksen kanssa):
Palaute: Lisää itseopiskelutiloja ja Sociukselle jatkossakin iso huone.
Miten me vastaamme: Yliopistolla on tällä hetkellä käynnissä isot muutostyöt tilojen suhteen (kampuskehittäminen). Olemme aktiivisesti olleet laitokselle päin yhteydessä huoneen ja itseopiskelutilojen tärkeydestä. Yhteiskuntatieteiden laitos ajaa kampuskehityksessä asiaamme, ja vaatii kanssamme lisää itseopiskelutiloja ja omaa sekä riittävän suurta huonetta Sociukselle. Sociuksen edunvalvontavastaava & ISYY-edaattori Rosa on myös pyytänyt ISYY:tä ottamaan ensi vuoden toimintasuunnitelmaansa ainejärjestöhuoneiden lobbaamisen jokaiselle ainejärjestölle näin kampuskehittämisen myllerryksessä.
Palaute: Sivuaineiden valinta on vaikeaa, ja valinnalla on liian kova kiire, kun se pitäisi tehdä jo ensimmäisen vuoden aikana. Sivuaineista ei ole tarpeeksi tietoa, joten ei tiedä mitä opiskelu konkreettisesti on.
Miten me vastaamme: Asiasta keskusteltiin laitoksen kanssa. Heidän mukaansa sivuaineet aloitetaan ensimmäisenä vuonna, sillä niiden suorittamisessa tulee muuten kova kiire. Opiskelijat ovat aiemmin antaneet palautetta kiireen tunnusta, jonka jälkeen sivuaineita alettiin suositella aloitettavaksi jo ensimmäisenä vuonna.
Socius ja yhteiskuntatieteiden laitos pyrkivät jatkossa järjestämään enemmän mahdollisuuksia tutustua eri sivuaineiden sisältöön ennen sivuaineiden valintaa.
Palaute: Iso osa sivuaineista on itseopiskelua. Myös sivuaineiden opiskelussa kaivataan lähiopiskelua.
Miten me vastaamme: Palaute on viety eteenpäin. Valitettavasti laajan sivuainevalikoiman ja kahden kampuksen kääntöpuoli on kuitenkin se, että osassa sivuaineista joudutaan käyttämään paljon ettätoteutuksia, jotta saadaan kursseille riittävästi opiskelijoita. Lähitoteutuksia pyritään kuitenkin järjestämään enemmän, mikäli siihen on mahdollisuus.
Palaute: Osalla opiskelijoista on jo töitä tai perhettä, jonka vuoksi osallistuminen suurelle määrälle lähiopetusta on vaikeaa. Hybridiopiskelu, tallenteet ja itseopiskelu helpottaisivat opiskelun ja muun elämän sovittamista.
Miten me vastaamme: Laitokselle vietiin palaute, että kurssien monimuotoiset suoritustavat ovat saaneet opiskelijoilta kiitosta, ja joustavien suoritusmuotojen toivotaan säilyvän lähiopetuksen rinnalla. Erityisesti maisterivaiheen opinnot suoritetaan jo nykyisellään joustavasti, sillä moni on silloin jo työelämässä.
Palaute: Opiskelijoiden ja yhteiskuntatieteiden laitoksen välille toivotaan enemmän kontakteja ja yhteydenpitoa. Opiskelijoiden ja laitoksen yhteiset tapahtumat on koettu mukaviksi.
Miten me vastaamme: Veimme palautteen eteenpäin laitokselle. Laitos teki aloitteen esimerkiksi laitoksen ja opiskelijoiden yhteisistä pikkujouluista, jotka järjestetään nyt joulukuun alussa. Yhdenvertaisuustoimikunta kaavailee myös laitoksen ja opiskelijoiden välistä keskustelutapahtumaa. Yhteydenpitoon ja yhteisiin tapahtumiin panostetaan myös jatkossa.